Přečteno za ČERVENEC – SRPEN 2020: Zmizelá, Hraničářův učeň, Deník malého poseroutky a další

PRO MLADÉ ČTENÁŘE

Hraničářův učeň – Rozvaliny Gorlanu – John Flanagan

První díl této profláknuté série je za mě v žánru bohužel naprostý průměr, takový předvídatelný a naivní styl, chyběla tomu hloubka a pro mě i zajímavější téma, než jen to, jak se z kluka stává bojovník. Ne, že by to nemohlo být dobré téma, ale bylo to uchopeno tak nějak zjednodušeně, hlavní hrdina si trochu potrénoval, k tomu měl hodně talentu a šup – je z něj hrdina. Mám v plánu dát šanci ještě alespoň jednomu dílu. Věřím, že mladší čtenáře příběh zaujme a bude bavit, avšak kdo si nechá tuto sérii ujít o nic moc, myslím, nepřijde.

Deník malého poseroutky: Zápisky Grega Heffleyho – Jeff Kinney

Je to fajn oddechovka pro mladší čtenáře, ale jiné knihy v podobném stylu, s kterými jsem srovnávala, měly úroveň o dost výš a tato kniha mě bohužel zklamala. Čekala jsem, že se zasměji mnohem víc.  Tajný deník Adriana Molea, nebo Mládí v hajzlu, či pro mladší Mikulášovy patálie jsou zajímavější a zaujmou spíš i dospělého.

BELETRIE

Dracula – Bram Stoker

Bylo zajímavé poznat předlohu tolika dnešních příběhů a filmů. Zjistit, kdo byl ten “původní” hrabě Dracula, Dr. Van Helsing a Mína… Nemůžu říct, že by to bylo špatné. Takový dlouhý dobrodružný příběh obsahující (bohužel) až moc detailů nesouvisejících s příběhem, některé zajímavější, jiné méně. Jako audiokniha k nějaké další činnosti fajn, ale jako papírová kniha by příběh asi mou pozornost neudržel. Autor se v některých částech strašně opakuje a pak najednou během pár vteřin je dějový zvrat, který mi několikrát málem unikl. Konec mi přišel taky tak zvláštně utnutý, pořád se tam zvolna vyšetřovalo a najednou bum bác jde se do finále a už je po všem. Pokud vás příběh láká, máte rádi dobrodružství a nevadí poněkud upovídanější styl, tak doporučím. Jako povinnou četbu bych asi volila něco jiného, zvlášť pokud nemáte dost času.

Zmizelá – Gillian Flynn

Velmi dobře promyšlený psychologicko-detektivní příběh, který se hodně zabývá hlubší psychikou hlavních postav. S knihami, kde jsou všechny postavy tak nějak nesympatické ve všech ohledech většinou bojuji, zkrátka jsem měla rozporuplné pocity a už od začátku knihy měla nějaká podezření, která se vyplnila. Nicméně konec jsem tedy nečekala. Autorka se hodně vyžívá ve vztahových detailech a za mě délka byla spíš na škodu. Chápu, proč je Zmizelá tak oblíbená, protože se dočkáme dějových zvratů a příběh ve mě několikrát vyvolal emoce (odpor, vztek). Ale bylo už také až moc těžké najít si tam cosi pozitivního, čeho bych se tam držela. V knize se střídá pohled muže (Nicka) a ženy (Amy). Zvlášť postava Amy mi už od začátku nesedla a vždy, když přišla na řadu, tak jsem doufala, že brzy skončí. Chápu že vykreslit postavy takto byl záměr, ale bohužel tím pro mě kniha ztrácela jakousi motivaci a radost z toho, že nějaké postavě fandíte nebo se vám na ní líbí alespoň nějaký jeden aspekt.

ZÁPISKY Z CEST

Africká zima – Tomáš Šebek

Deníkové zápisky chirurga z mise, kde mi přišlo, že mi kniha nepřinesla nic moc nového oproti předchozí „Misi Afghánistán“ od autora. Zdálo se mi, že tento díl poněkud ztratil na vtipnosti. Pro autorovy fanoušky další podobný díl do sbírky, jinak bych si knihu asi nechala ujít.

NAUČNÉ

Anatomie státu – Murray N. Rothbard

Autor stručně rozebírá své názory proti státu s několika příklady, hodně se věnuje ústavě a způsobům, jakým si stát udržuje moc. Doporučuji k přečtení. Knihu najdete zdarma ke stažení na mises.cz v elektronické podobě. Jen jsem od knihy čekala poněkud více v rámci zdůvodnění názorů a argumentů autora.

Svoboda učení: Jak nechat děti rozhodovat o svém vzdělávání – Peter O. Gray

Přála bych si, aby tuto knihu znal každý český rodič, učitel a zaměstnavatel. Nebudu se vyjadřovat ke konkrétním větám autora, s některými tvrzeními vytrženými z kontextu by se asi dalo polemizovat. To může být tím, že kniha vznikla jako překlad autorových blogů, nejde tedy původně o ucelený text. Některé části se proto asi trochu opakují. Pointa je však velmi důležitá. Povinná školní docházka splňuje aspekty vězení a zabíjí touhu po učení ze samotného principu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *