Přečteno za LEDEN a ÚNOR 2021: Harry Potter, Dan Brown, Sex, drogy a bitcoiny

První a druhý díl Harryho Pottera v ilustrovaném vydání

S novou ilustrovanou edicí Harryho Pottera jsme se s přítelem pustili do společného čtení. Zatím v této verzi vyšly 4 díly a my jsme první dva zhltli velmi rychle. Obrázky v tomto vydání jsou opravdu skvělé. Pro srovnání jsme si hned pustili první dva filmy, ale tam už to taková sláva nebyla. První dva filmy už dost zestárly, u dětských herců je možná trochu znát nezkušenost. Série by si asi již zasloužila novou verzi. První film mi přijde takový trochu hloupý a nepřirozený, dialogy působí strašně na sílu (možná to je i dabingem). Po tom, co se Harry ptá Brumbála, zda jsou jeho přátelé v pořádku, se Harry podivně usmívá, schválně si toho všimněte. Také jsem si všimla pár nelogických věcí, které nebyly v knize. Druhý díl filmu je už o něco lepší. Herci docela skokově vyrostli.

Harry Potter a Kámen mudrců – J.K. Rowling

Četla jsem jako malá a svoje kouzlo Harry Potter neztratil, ani když už je mi 30 a kupuji si nové vydání. Samozřejmě jako dospělý už člověk vidí, že příběh má možná pár nelogičností, ale pořád je to jedna z nejkouzelnějších a nejzábavnějších knih, co jsem kdy četla.

Harry Potter a Tajemná komnata – J.K. Rowling

Co dodat, druhý díl je asi ještě lepší než první. Jako malá jsem ho četla do noci a hrozně se u něj bála…

Dan Brown

Opět dobře známý autor, který píše specificky a jeho styl někomu sedne a někomu ne. Je to čtivý autor, ale zároveň se rád „vykecává“ o detailech. Do knih jsme se pustili v audioknižní podobě. V papírové formě bych do něj už nešla, právě kvůli detailním popisům. Na filmy jsme také koukali hned vzápětí.

Andělé a démoni – Dan Brown

Klasický Dan Brown, který pobaví a neurazí, ale v mém případě ani nenadchne. Tento díl má ještě docela snesitelný rozsah a relativně přehledný a akční příběh. Pro první setkání s autorem doporučuji určitě tento.

Šifra mistra Leonarda – Dan Brown

Kupodivu tento asi nejznámější díl ze série za mě není nejlepší. A to právě z důvodu, že je velmi dlouhý, překombinovaný, je v něm hodně postav a zvratů. Také je už vidět, že jede podle stejné šablony jako Andělé a démoni, kteří mi přišli svou délkou mnohem stravitelnější a akčnější. Rozhodně to autorovi myslí a má to promyšlené, ale i tak by knize prospělo zkrácení na polovinu.

Filmy:

Filmy pro mě měly jednu nespornou výhodu – mohla jsem si v nich prohlédnout historická centra měst, která jinak neznám a představit si je neumím. To prostředí filmům hodně přidává. Jinak filmy trpí prostě předlohou. Film Šifra mistra Leonarda má 2,5 hodiny. Délka dává vzhledem ke knize smysl, ale mou pozornost celou dobu neudržel.

Dark web: Sex, drogy a bitcoiny – Dominik Stroukal

Perfektní úvod do tématu dark webu. Vhodný pro laiky ale zajímavý i pro znalejší. Přestože jsem už nějaké informace měla, bylo v knize mnoho věcí, o kterých jsem netušila. Za leden a únor bych nejvíc doporučila právě tuto knihu.

Skvrna – Gillian Flynn

Tuto roztomilou horrorovou knížečku jsem vytáhla z knihovny po přečtení Zmizelé, která mě moc nenadchla. Říkala jsem si, že si ji přečtu znova, protože nemůže být asi zas tak moc dobrá, když Zmizelá byl u mě takový propadák. Mýlila jsem se. Povídka je čtivá a vlastně velmi dobrá. Prozatím si ji nechávám na poličce.

Možná jednou – Colleen Hoover

Možná jednou dám autorce ještě šanci. Hlavní hrdinka Sidney skončí na ulici poté, co zjistí nevěru svého partnera. Okamžitě má možnost bydlet se známými a ačkoli se právě s někým rozešla a její nový spolubydlící Ridge má přítelkyni, okamžitě k sobě cítí obrovskou přitažlivost, které se oba “brání”. Kolem toho se točí celá první půlka knihy a asi všichni tušíme, jak to dopadne. První půlka neměla prakticky žádný děj, v druhé půlce bylo pár zvratů, které přinesly alespoň o málo větší čtivost. Nedoporučuji ztrácet čas, pokud je vám 20+ a už máte něco načteno. Tato kniha přispívá ke špatné pověsti žánru romantických příběhů. Přestože je tento žánr založen na emocích a mělo by proběhnout nějaké emoční napojení na hlavní hrdiny, byli mi celou dobu naprosto lhostejní a jejich emoce nedůvěryhodné.

Čtenář z vlaku v 6.27 – Jean-Paul Didierlauren

Milý krátký příběh s dobrým koncem. Příběh jednoho osamělého muže a jeho každodenního života. První polovina byla zajímavá a docela mě vtáhla, jakmile se objevila zápletka v podobě pátrání po supermarketech, už jsem tam cítila trochu ztrátu té původní atmosféry. Najednou to vzalo až moc rychlý spád. Bude vás bavit hlavně pokud máte vztah ke knihám jako takovým a čtenářské kultuře. Témata: knihy, konzumní život, osamělý život, přátelství…

2 Replies to “Přečteno za LEDEN a ÚNOR 2021: Harry Potter, Dan Brown, Sex, drogy a bitcoiny

    1. Jj, jen škoda že v tom ilustrovaném vydání vyšly zatím jen 4 díly, vycházel každý rok jeden ale asi kvůli covidu teď jeden rok žádný nevyšel.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *