Přečteno za ŘÍJEN + LISTOPAD 2020 – Smrtka, Stříbrná cesta, Do tmy, Klub vrahů…

Young adult

Smrtka – Neal Shusterman

Tento příběh jede podle klasické šablony – z nic netušících dospívajících se stanou výjimeční dospívající se speciálními (v tomto případě ne vyloženě magickými) schopnostmi. Je tam samozřejmě také láska. Překvapivě. Jde o jedno z těch docela milých a zábavných oddechových čtení, avšak logiku musíte ponechat stranou. V době, kdy světu vládne vševědoucí umělá inteligence a lidstvo přestalo vymírat na nemoci, regulaci populace zajišťují lidé “smrtky”. Jsou to mladí nezkušení lidé, kteří se musí učit zabíjet různými způsoby – například nožem, znát smrtící jedy a obcházet domovy lidí, aby ukončili jejich život. Proč to dělat jednoduše a například nestanovit věkový limit, případně proč neukončovat život lidem bezbolestně? Jde to přeci takto složitě. Pomocí cechu školených smrtek. Smysl to moc dávat nezačalo do konce prvního dílu, nevím, jak jsou na tom další. Pro mě je série další oddechovou zábavou pro mladší publikum.

Vzdělávací

Seznamte se: Warhol – Catherine Ingram

Velmi pěkně a hravě zpracovaná knížka obsahující stručný průběh života a tvorby tohoto umělce ztvárněný čtivou formou a doplněný ilustracemi a umělcovými díly.

Vychováváme děti a rosteme s nimi – Naomi Aldort

Výborná kniha o výchově dětí, která vám postačí od batolecího věku až do dospělosti. Doporučuji k přečtení každému i pokud výchova dětí není aktuálně vaše téma. Z knihy si odnesete způsoby, jak empaticky a partnersky jednat s ostatními a hledět na své i jejich potřeby. Může vám tedy pomoci v jakékoli komunikaci, zvláště s partnerem.

Temná beletrie

Stříbrná cesta – Stina Jackson

„Detektivka“ o ztracené dceři. Ze začátku jsem byla celkem nadšená a knihu velmi rychle zhltla, bohužel konec mi přišel tak nějak do ztracena, jako by se to ukončilo až moc rychle bez většího závěrečného napětí. Asi ve výsledku rychle zapomenu.

Klub vrahů – Pavel Renčín

Akční a trochu detektivní příběh. Kolem středu se trochu táhl, ale zas konec byl napínavý a kniha bavila. Je to trochu jiné než autorova kniha Vězněná, trošinku víc brakové, dobrodružné, s humornými prvky. Spíš oddechové ale napsané velmi dobře. Pro mě kandidát na jednu z nejlepších knih za letošek. Tento autorův styl mi připomněl jedno jiného fajn českého autora – Jaroslava Velinského.

Do tmy – Anna Bolavá

Ze života sběračky bylin. Na začátku velké nadšení a vtažení do děje, bohužel druhá půlka mě pak přestala bavit a ztrácela jsem pozornost, přesto doporučuji k přečtení. Dobrý styl, ale na konci trochu zklamání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *