Přečteno za květen 2018

Kniha měsíce:

Zázrak (Emma Donoghue )

Příběh ošetřovatelky zasazený do historie. Malá holčička odmítá jíst a ošetřovatelka se snaží přijít na to, jestli skutečně nejí. Přečetla jsem za jeden den, nemohla jsem se odtrhnout. Zápletku jsem odhadla, ale i tak to bylo napínavé až do konce. Velmi se mi líbí obálka knihy.

 

 

 

 

Letní čtení:

Falešný román (Magdaléna Mintová)

Tato kniha české autorky je vyloženě cílena na ženy a myslím, že muže bavit moc nebude. Začátek o životě rozmazlené slečny mě moc nebavil, ale po určité události v první třetině jsem se chytla a čtení začalo utíkat. Fajn oddechovka na léto, ale pro druhý díl asi nepůjdu. Update: v Tescu měli akci na knihy a druhý díl jsem koupila. Snad nebudu moc zklamaná.

 

 

Young adult na vážné téma:

Osudná jízda (Christophe Léon)

Docela povedené čtení o následcích autonehody pro teenage čtenáře. Kniha je zaměřena na dospívající chlapce, pro které se toho tolik nepíše, takže pro tuto kategorii doporučuji.

 

 

 

 

 

Třináctkrát proto (Jay Asher )


Témata: sebevražda, střední škola, vztahy. Dočetla jsem do konce za týden, příběh dobře plyne. Pokaždé, když jsem se dozvěděla další důvod, říkala jsem si: “to jako vážně?”. věci které se Hannah staly byly blbé, ale měl by se kvůli takovým věcem někdo zabít? Ne. Hlavní postava se snažila vzbudit pocit viny v lidech, kteří nebyli svatoušci, ale kteří za její smrt nenesli zodpovědnost… Nepůsobilo to na mě moc uvěřitelně.

 

 

 

Volání netvora (Patrick Ness, Siobhan Dowd )

Téma: vážná nemoc. Dobrý příběh pro dospívající a mladé dospělé s krásnými ilustracemi. Výjimečně mě trošku zklamala knížka oproti filmu. Nebyla horší, ale film je minimálně stejně tak dobrý. Proto doporučuji spíš, pokud jste film ještě neviděli.

 

 

 

 

 

 

Jeden z nás lže (Karen M. McManus )

Témata: detektivní zápletka, vztahy na střední škole. V rámci young adult docela zábavná a čtivá detektivka. Pro starší čtenáře spíš nedoporučuji. Zajímavý konec beru jako plus. Chvílemi jsem z překladu do češtiny měla pocit, že je příliš doslovný z angličtiny (překlad frází do češtiny).

 

Populárně naučná:

 

Ilustrovaná kniha argumentačních klamů (Ali Almossawi )

Tato krátká kniha je o takzvaných argumentačních klamech a doporučuji ji opravdu každému, aby věděl, jak tyto klamy rozpoznat (zvláště internetové diskuse jsou jich plné) a případně je zkusil přestat používat. Kniha je k dispozici v češtině zdarma na tomto odkazu: https://archetypal.cz/2016/ilustrovana-kniha-argumentacnich-klamu/ .

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *