Práce o víkendu

Přemýšleli jste někdy, proč má stále většina lidí dva dny volno právě v sobotu a neděli, a ne jiné dva dny v týdnu? V neděli do kostela chodí naprostá menšina Čechů. Proč je práce o víkendu státem znevýhodněna pomocí povinných příplatků za práci o víkendu?

Pro většinu firem by pravděpodobně bylo žádoucí, aby se zaměstnanci prostřídali a firma fungovala i o víkendech. Zajímalo by mě, do jaké míry je to založeno na historii a zvyklosti lidí a firem a do jaké míry na to mají vliv právě tyto státem nařízené příplatky.

Jak by s chodem větší firmy zahýbalo, kdyby rozhodla, že zaměstnanci si mohou vzít dva dny volna v týdnu v jakýkoli den si zvolí? U některých pozic by to muselo být naplánováno dopředu tak, aby byl vždy někdo k dispozici, u jiných možná vůbec. Napadlo mě několik výhod, které by to mohlo zaměstnavatelům a zaměstnancům přinést. Slyšela jsem sice, že v některých firmách je dobrovolná práce o víkendu povolena za určitých podmínek, ale to jsou výjimky. Pokud jste se s firmou, která toto dělá „oficiálně“ setkali, dejte mi vědět, protože s touto výhodou se v nabídkách práce bohužel nesetkávám.

O tom, co by dva dny volna místo obvyklého sobota + neděle přineslo firmám, jsem se už zmiňovala. Hodí se, když je někdo k dispozici a například odpoví zákazníkům na emaily i o víkendu.

Jaké výhody by to mohlo přinést zaměstnancům?

Rodiny

Rozhodně si umím představit, že tato možnost by byla skvělá pro rodiny s dětmi, kde by vždy jeden z páru mohl jít o víkendu do práce a dva dny ve školním týdnu být potom s dětmi. Oba by tak měli lepší možnost pracovat a zároveň věnovat se dětem.

Úřady, lékaři, třídní schůzky…

Úřady a lékaři mají většinou omezenou pracovní dobu a o víkendu nejsou k dispozici. Možnost vzít si den volna a pracovat o víkendu by usnadnila zařizování, zároveň by mohly fungovat úřady o víkendu, pokud by se našli zaměstnanci, kteří by preferovali jít do práce. To by určitě trochu naředilo i fronty.

Volno a výlety

To, co se děje každý pátek a neděli na silnicích, když se všichni rozhodnout vypadnout z města si všichni umíme představit. V létě jsou o víkendu plné hotely, na turistických místech není k hnutí. Přitom pro většinu lidí není důvod, proč by raději nejeli na výlet kterékoli jiné dny. Opět by se rovnoměrněji rozložila obsazenost hotelů, zoo a všech atrakcí.

Výhody stejných víkendů pro všechny

Výhod jsem moc nenašla, možná to, že je jednodušší domluvit se s rodinou a přáteli na stejné volné dny. Firmy také něco málo ušetří za elektřinu a topení, na druhou stranu pronájem prostor se většinou platí i na víkend.

Napište mi, jestli byste od zaměstnavatele ocenili možnost pracovat o víkendu a jestli si také myslíte, že v zákonech by se sobota a neděle neměla nijak speciálně vymezovat proti ostatním dnům v týdnu. Ocenili byste tuto možnost jako zaměstnanecký benefit i pokud by za práci o víkendu nebyl příplatek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *