Přečteno za březen a duben 2018

Klasika

Spalovač mrtvol

Temný a opravdu zvláštní příběh. Po tom, co jsem viděla film, mi už toho moc nepřinesla, protože jsem z něj znala konec.

 

Oddechové čtení

 

Brazilské noci

Připomíná v mnoha ohledech knihu Muž jménem Ove, ale bohužel mi tolik nesedla.

Témata: lucidní snění, vedlejší účinky léků, vztahy mezi sousedy,  stáří,  Alzheimerova choroba, detektivní zápletka.

 

Doppler


Milé čtení na klidné večery. Témata: svoboda, moderní životní styl, smrt otce.

 

Černé jezero

Dětství a dospívání v holandské kolonii z pohledu chlapce.

 

Smrtící byznys

Autorka má trochu zvláštní, až brakový, styl psaní, který mi na začátku moc nesedl, ale postupně se to zlepšilo. Stylem mi hodně připomíná Robina Cooka, kterého mám docela ráda. Vzhledem k tomu, že jsem četla v časopise rozhovor s autorkou, který se víc týkal faktů, čekala jsem více dokumentární styl, možná by bylo dobré na konci uvést alespoň jednu kapitolu s aktuálními fakty. Nicméně doporučuji k přečtení, pokud vás zajímá téma života v afrických zemích. Témata: úplatky, falešná léčiva, život v Africe.

 

 

Populárně naučná

 

Anarchokapitalismus

Opravdu potřebujeme, aby se o nás staral stát? Jak by bez něj fungovalo školství, nebo zdravotnictví? Na začátku jsou takové povídky, které mi přišly zbytečně dlouhé pro koncept knihy (ale dobře, je to prvotina). O některých argumentech mám trochu pochybnost, nicméně kniha změnila můj názor na mnohá témata – dotace, drogy, zdravotní pojištění, školství… Velmi doporučiji.

 

Sex v pěti dílech světa

Velmi dobrá populárně naučná kniha o sexualitě na různých místech světa. Ne vždy je to veselé čtení.

 

Velké kouzlo

Pár myšlenek mi to přineslo. Asi tak tři. Knihu tedy posílám dál. Není vyloženě špatná, ale za mě lepší alternativa je kniha Kraď jako umělec. Doporučuji pro spisovatele a budoucí spisovatele.

 

Blah Blah Blah: What To Do When Words Don’t Work

Dost dlouhá kniha na to, že vysvětluje, jak stručně vyjadřovat myšlenky pomocí obrázků. Doporučuji pro učitele, přednášející a další vysvětlující profese

 

Nedoporučuji

 

Krimi dekameron

Možná, že autor je dobrý policista a cestovatel, ale není to bohužel (zatím?) moc dobrý spisovatel. Čekala jsem zajímavé historky z policejní stanice ale autorův styl mi absolutně nesedl.

 

Boxer, brouk

Ze začátku docela zajímavé, ale přestalo mě to bavit kolem půlky a se sebezapřením jsem to do konce alespoň nějak prolétla. Témata: box, vědecký výzkum, nacismus.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *