Přečteno za červen a červenec 2018

Pohodové letní čtení

Theo Addair – Muffin a čaj

Kniha Muffin a čaj se v českém knižním světě docela proslavila. Jde o příběh o chlapcích na internátní škole. Bylo to milé a líbilo se mi, jak krátké kapitoly navazují na sebe a je tak částečně vidět pohled obou hlavních postav na stejnou situaci. Krásně se mi četlo a stačilo mi 24 hodin na dočtení. Chvílemi bohužel převládl pocit menší uvěřitelnosti až kýčovitosti. Epilog byl vyloženě zbytečný. Kniha působila trošku starodávně (třeba jako knihy Jaroslava Foglara, nebo starší knihy o internátních školách, které jsem si půjčovala z knihovny před 20 lety). Těším se na další práce tohoto autora. Postavy se možná sblížily až moc rychle takže jsem v určitý moment měla takový pocit “co se sakra děje?”.

 

Magdaléna Mintová – Falešný sňatek (Falešný román #2)

Pokračování autorčiny prvotiny Falešný román, kde je hlavní hrdinkou „rozmazlená“ slečna z bohaté rodiny. Magdaléna Mintová umí psát čtivě a čtení krásně plynulo stejně jako u prvního dílu, ale děj mě bohužel trochu zklamal. Pokud se vám ale první díl velmi líbil, tak doporučuji.

 

 

 

Hana Hažíková – Láskožrout

O této knize jsem zatím nic neslyšela a objevila jsem ji na stránkách Knižního klubu za velmi nízkou cenu. Hlavní hrdinka je dospívající slečna Brenda a kniha obsahuje její deníkové zápisky. Ty jsou prostřídány textem z pohledu vypravěče, který mě bavil o něco méně než zápisky z deníku. Brenda toho ve svém věku zažije opravdu dost a moc dobrého ji nepotkalo. Je adoptovaná a za snahu najít skutečnou matku zaplatí vysokou cenu. Není to kniha, ke které bych se vracela, ale snadno se četla a jako oddychovější čtení na vážnější téma doporučuji.

 

Detektivní

Paula Hawkins- Do vody

Autorku Paulu Hawkins nejspíš budete znát, jelikož její první kniha Dívka ve vlaku byla velmi propagována a byl natočen i film.
Paula Hawkins píše výborně, ale tentokrát to trochu přehnala s rozsahem i počtem charakterů a měla jsem docela problém to dočíst. Fajn detektivka se zajímavým koncem, ke které už se vracet nebudu.

 

 

 

 

 

 

Veit Etzold – Final Cut (Clara Vidalis #1)

Dobře napsaná detektivka pro otrlejší čtenáře vzhledem k několika nechutnějším scénám. Bohužel rozjezd byl pomalejší a chyběla trochu napínavost. Kniha se dotýká témat internetové bezpečnosti a z tohoto ohledu je zajímavá.

 

 

 

 

 

 

 

Shari Lapena – Manželé odvedle

Zajímavá detektivka na téma uneseného miminka, která se docela hezky četla. Trošku chyběla akce a napětí na to, že je prezentována jako thriller. Hodnotím jako takový lepší průměr.

 

 

 

 

 

 

 

Sci-fi,  fantasy

Andy Weir – Artemis

Nová kniha od autora bestselleru Marťan se tentokrát neodehrává na Marsu, ale na Měsíci budoucnosti. Hezky se četla stejně jako Marťan. Bohužel příběh mě nezaujal tolik. Bylo to napínavé, občas proložené trochu blbými vtípky. Fajn čtení na dovolenou.

 

 

 

 

 

 

 

George R.R. Martin – Písečníci

Na knihu povídek od autora literární předlohy Hry o trůny jsem se velmi těšila, bohužel mě většina povídek této sbírky vůbec nebavila. Nicméně povídka Písečníci je výborná a tu doporučuji k přečtení. Povídka začíná tím, že si muž pořídí domů do terária nový druh domácího mazlíčka takzvané písečníky. Nechová se k nim ale nejlépe a jeho chov se dost zvrhne.

 

 

 

 

 


To nejlepší

Pokud bych z těchto knih měla vybrat, které opravdu doporučuji k přečtení, tak pro dospívající a mladé dospělé je to rozhodně Muffin a čaj a pro čtenáře cca od 15 let povídka Písečníci od G. R. R. Martina.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *