Přečteno za listopad a prosinec 2019 + nejlepší knihy za rok 2019

FANTASY

Zlatý kompas – Philip Pullman

Na motivy této fantasy série vychází na HBO nový seriál, tak jsem se rozhodla si oblíbenou knihu svého dospívání připomenout. Autor vytvořil docela zajímavý alternativní svět, trošku steampunkový, s mluvícími medvědy, a hlavně s daemony. Každý člověk má svého daemona ve zvířecí podobě takové, která sedí k povaze majitele. Zvířátko je vlastně část majitelovy duše, pomáhá svému majiteli a chrání ho. Tohle je docela dobrý nápad, nejednou jsem při čtení zatoužila takové zvířátko mít a přemýšlela jakou by mělo asi podobu. Hlavní hrdinka malá Lyra a její daemon zažijí dobrodružství a výpravu za poznáním a záchranou kamaráda. Příběh je od půlky dost akční – souboje, nebezpečí, pomoc mezi přáteli… Prostě všechno to, co čekáte od dobrodružné fantasy knížky. Když mi bylo 13, tak mě to bavilo hodně, dnes už bych ocenila, kdyby byl autor o něco stručnější, protože se mi zdálo, že některé části byly takové výplňové. Na seriál se brzy podívám, ale ke knize se asi už nevrátím, tentokrát to pro mě bude asi už uzavřená kapitola.

Občas jsem byla trochu na pochybách z některých brutálnějších popisů (jeden medvěd zabije druhého a sežere jeho srdce) a popisů politiky, protože z větší části kniha působí spíš dětsky a pokud by byla bez těchto částí, spíš bych ji zařadila pro věkovou skupinu kolem 10 let. Na druhou stranu je možné, že mě na tom tenkrát tak bavilo právě to, že to je dětsky zábavné, ale má to i svou určitou hloubku a druhou tvář.

 

YOUNG ADULT

Koláčky a spiklenci – Theo Addair

Tato kniha je pokračováním příběhu Muffin a čaj, který jsem četla loni. Do první poloviny jsem byla z druhého dílu této série zklamaná, ale Theo Addair na druhou stranu opravdu umí chytnout, protože i druhý díl, stejně jako první, jsem z většiny přečetla během jednoho dne. Přeslazené pasáže a dlouhé diskuse nad kávou mě teda moc nebavily, je to zachyceno celkem realisticky, ale co si budem, realita je leckdy docela nudná. Navíc postavy se chovaly někdy velmi emotivně a dávaly si lásku až moc na odiv (je pravda že takoví lidé existují, ale prostě mi to nebylo tak moc blízké a chvílemi to na mě působilo trošku divně, jak jsou na sebe všichni sluníčkoví). Naopak plus za linku o vztahu s rodiči a práci na sobě a svém vlastním životě. Pro puberťáky mohu doporučit (pro starší spíš jako oddechovka.

 

DETEKTIVNÍ/THRILLER

Kříďák – C.J. Tudor

Thriller stylově dost podobný jako To od Stephena Kinga. Parta dětí na malém městě se setká s ošklivými věcmi a možná se do nich i maličko zaplete. Po x letech někteří stále žijí ve stejném městě a hlavní hrdina (jeden z původní party) postupně odhalí, co se to vlastně tenkrát všechno stalo.  Podobností s románem To má tento thriller celkem dost, až jsem si říkala, že mi to trochu vadí:

– klučičí parta s jednou dívkou, do které byl vypravěč tajně zamilovaný

– v partě je jeden tlouštík

– střídání minulosti a současnosti (dětství a dospělosti)

– dospělí odhalí věci z minulosti a zároveň tím otevírají staré rány z dětství v sobě

Stejně mě to dost bavilo. Poslední čtvrtina opravdu parádní a napínavá až tísnivá. Pořád ve mě ale prostě hlodá ta podobnost… Na jednu stranu pro fanoušky Kinga super, ale prostě mě to trošku štvalo. Každopádně Kříďák mě nalákal ke koupi další C. J. Tudor. Přemýšlím ale, jestli si tu čtvrtou hvězdu zaslouží… Jako bych si říkala “no, je to tak trochu kopie, ale velmi dobrá kopie…“. Nedoporučuji ale pro „slabý žaludek“.

 

Ententýky – M.J. Arlidge

Tato detektivka byla celkem zajímavá svým tématem, které mi připomínalo filmovou sérii Saw. Sériový vrah vždy uvězní dvě osoby se zbraní a jednou kulkou a osvobodí toho, kdo dokáže zabít svého bližního. Rozhodně jedna z těch lepších a originálnějších v tomto žánru, ale bohužel mě úplně tolik nezaujala a děj se místy dost táhl. Finále ovšem bylo docela fajn. V knize mě zarazila jedna věc – neustále je zmiňováno, že vězněné osoby trpí hlady. Přitom by měly trpět jako první spíš žízní, a navíc se uvádí, že bez vody člověk vydrží pouze několik dní zatímco bez jídla minimálně měsíc. Mám ten pocit, že v knize běžně lidé přežívali bez pití několik dní, přitom jsem se dočetla, že přežít víc, jak 3-4 dny je spíš neobvyklé.

 

NAUČNÁ

Jak prokouknout druhé lidi – Joe Navarro

Úvod byl teda trochu moc upovídaný a zdálo se mi, že se pořád nedostává k věci (ke konkrétním ukazatelům). Následně ale kniha obsahovala přesně to, co jsem čekala – konkrétní znaky řeči těla a jak je číst. Tyto znaky jsou rozděleny podle části těla. Užitečná kniha, tyto věci se občas hodí znát.

 

 

 

 

Konec prokrastinace – Petr Ludwig

Stručná a jasná kniha, která obsahuje konkrétní nástroje pro zlepšení vaší efektivity a osobní spokojenosti. Doporučuji každému i lidem nepracujícím. Shrnuje poznatky z vědeckých studií a je proložená citáty, které knihu dobře doplňují a velmi dobře se pamatují, aby se vám vybavily jako připomínka v těžké situaci. Obsahuje také obrázky, které si můžete například okopírovat nebo vyfotit do mobilu a které vám budou základní myšlenky rychle připomínat.

Na rozdíl od knih podobného typu neobsahuje omáčku o životě autora a audio verze má pouhé 3,5 hodiny. Rozhodně obsahuje málo textu za tu cenu :D, jenže v tom, abyste rozjeli své podnikání, změnili práci a byli spokojenější vám možná bude stačit jen tato jedna. Nejtěžší na tom, jak dosáhnout větší spokojenosti v životě a plnění cílů, je začít. Tato kniha dokáže potřebnou motivaci dodat (ale neoblékne vás a nepůjde za vás běhat :D). Držím palce.

Doporučuji také přednášky Petra Ludwiga, které dokážou namotivovat možná ještě víc, než kniha a vždy jsem z jeho přednášky odcházela pozitivně naladěná a rozesmátá.

 

Nejlepší knihy za rok 2019

Za tento rok jsem chtěla tradičně přečíst 24 knih (2 na měsíc), což se mi povedlo opravdu těsně a poslední knihu jsem dočetla na Silvestra. Za sebe jsem si vybrala tři nejlepší knihy z beletrie a jednu naučnou.

Beletrie:

  1. Kvásek (Robin Sloan) – o této knize jsem tušila, že se za mě na první místo dostane už po dočtení a můj názor se nezměnil. Zajímavá a originální kniha o programátorce která se rozhodne péct chléb.
  2. Jádro slunce (Johanna Sinsalo) – velmi zajímavě pojatá dystopie o drogové prohibici a pěstování chilli papriček.
  3. Kříďák (C.J. Tudor) – poutavě napsaný thriller do kterého se snadno začtete.

Naučná

Konec prokrastinace – nemám co dodat, tohle je prostě ve svém oboru „must read“.

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *