Přečteno za LEDEN – ČERVEN 2020 BELETRIE

THRILLER

Ta přede mnou – J.P. Delaney

Dvě mladé ženy – jedna v přítomnosti a druhá v minulosti. Obě spojuje výhodný pronájem v domě navrženém architektem v minimalistickém stylu. Dům je plný moderních technologií a veškeré aspekty života v něm jsou navrženy tímto architektem od nastavení světel až po výchozí prohlížeč v počítači. Za výhodný nájem platí ženy tím, že dům nadále zůstává pod kontrolou architekta a data o sledování jejich pohybu v domě jsou sbírána. Tento architekt začne postupně působit narušeně a pro hlavní hrdinku ze současnosti je podezřelý z vraždy. Nápad se mi moc líbil a začátek knížky mě docela chytl, bohužel ale ve výsledku nevím, co si o knize myslet. Od určité chvíle mě děj docela nudil a přišlo mi to trochu repetitivní. Konec byl ale opět napínavý a nečekaný. Za mě super téma, které mohlo být lépe uchopeno. Čekala jsem, že autorka víc rozvine téma domu samotného a technologií v něm. Místo toho se zbytek týkal spíš detektivní zápletky a vztahů.

KLASIKA

My děti ze stanice ZOO – Christiane F.

Zpověď berlínské narkomanky, která začala s drogami už ve 12 letech a málem se jimi zabila dřív, než dokončila základní školu. Tento příběh trpí stejně jako jiné podobné knihy podle skutečných událostí tím, že reálný život prostě občas není tak moc zajímavý. To, co si hlavní hrdinka dávala k snídani, s kým spala, co jí řekla matka a tak dále, mě prostě zase tak moc nezajímalo. Děj bych tak mohla shrnout slovy: brala drogy, snažila se přestat, brala drogy… Víc mě bavila česká alternativa z drogového prostředí – Memento od Radka Johna. Před nějakou delší dobou jsem viděla i film a ten mě moc nezaujal, očekávala jsem, že kniha bude lepší, když jsem o ní tolik slyšela a asi i chápu proč se stala doporučovanou klasikou, která se doporučuje teenagerům k přečtení. Ale pro mě to byla z velké části docela nuda a stačila by mi výrazně stručnější verze.

Robinson Crusoe – Daniel Defoe

Kniha Robinson Crusoe je už poněkud starší, tudíž se mi hůř hodnotí. Některé pasáže byly pro mě dost nezáživné, ale je to přes 300 let staré dílo, kdy se řešily jiné věci, než řešíme my aktuálně. V mnohém je naopak stále aktuální a napínavý. Dobrá volba pro povinnou četbu, pokud už musí být…

SCI-FI

The Circle (Kruh) – Dave Eggers

Beletrie pro 21. století, ve které autor velmi dobře dokázal zachytit atmosféru současných technologických firem. Kniha se také dotýká tématu sociálních sítí. Mladá slečna Mae nastupuje do firmy Circle a je nadšená z toho, jak firma funguje. Circle nabízí všelijaké věcičky zdarma, team buildingy a večírky, vlastní zdravotnický program. Prostě firma snů. Nebo ne? Na mě příběh působil velmi tísnivě. Mae se má výborně, je dobře placená, nikdo ji do ničeho nenutí. Se vším, co se rozhodne udělat, souhlasila. Anebo byla dotlačena? Příběh dokáže přivést k zamyšlení nad mnoha tématy: sociální sítě a život online, soukromí a technologie, práce ve velké firmě, a dokonce i demokracie a hlasování na všemožná témata. Do jaké míry ovládáme svůj život a kdy se firmou, nebo i přáteli necháme pod sociálním tlakem v kombinaci s nejistotou ve svých vlastních názorech manipulovat?
V knize byly sice i nudnější pasáže (za které strhávám 1 hvězdičku z 5), velmi ale doporučuji k přečtení a zamyšlení nad budoucností. 

ODDECHOVKA

40 dní pěšky do Jeruzaléma – Ladislav Zibura

Vyprávění o cestě do Jeruzaléma vcelku zábavné, ale myslím, že forma kratší přednášky, které autor pořádá naživo, sedí lépe. Přecijen to bylo poněkud dlouhé a repetitivní, i když chápu, že to takto odpovídalo skutečnosti.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *