Přečteno říjen – prosinec 2018 + výběr nejlepších knih za celý rok

Kniha měsíce

Příběh služebnice (Margaret Atwood)

Téma: víra, fanatismus, postavení žen, odvaha

Výborná „postapo“ kniha (a audiokniha) i seriál. Obojí mohu vřele doporučit. Doslov už mi přišel takový zbytečný a poučující, lepší by byl konec bez něj. Autorka píše čtivě a nadčasově. O ději vám toho moc prozrazovat nebudu, protože je nejlepší, když se necháte překvapit.

Moje hodnocení: 4/5

 

Detektivní

Co po ní zůstalo (T. R. Richmond)

Mladá dívka Alice zemřela. A co po ní teda zůstalo? No, nic moc. Pár nudných dopisů, tweetů, blogů… Do první třetiny jsem se trochu začetla, ale postupně se autor strašně opakoval a rozebíral do detailu pořád ty samé věci tykající se vztahů. Poslední třetinu jsem dočetla už jen cestami autobusem a doufala jsem, že už bude konec. Už jen to, že obálka uvádí, že jde o psychologický thriller je trochu zavádějící. Psychologické to bylo. Thriller? Ne. Napětí na bodu mrazu. V knize se střídají útržky ze života zemřelé dívky a jejího profesora, který pátrá po tom, co po ní zůstalo. Ty části ze života profesora jsou nejhorší, hrozná nuda. Hvězdičky dávám za to, že se to dalo dočíst, konec mě nezklamal, protože jsem od něj nic nečekala. Autor nemá nejhorší sloh ale v české verzi byly překlepy).

Moje hodnocení: 2/5

 

Výjimeční lidé (Peter May)

Po přečtení trilogie Muž z ostrova Lewis jsem očekávala velmi originální dílo, bohužel překvapeni se nekonalo a za mě jde o obyčejnou detektivku, která zapadne. Chválím velmi pěkné české obálky.

Moje hodnocení: 3/5

 

Od českých autorů

Úsměvy smutných mužů (Josef Formánek)

Téma: protialkoholní léčebna

Nedávno vyšel film se stejným názvem, a tak jsem se rozhodla zakoupit a přečíst nejprve knihu.
Bohužel začátek vypadal slibně a čtivě ale postupně mě to bavilo čím dál méně, ještě že to alespoň nebylo moc dlouhé. Slyšela jsem ale, že film je docela dobrý, takže možná dám ještě někdy šanci filmu.

Moje hodnocení: 2/5

 

Zpověď: Z děcáku až na přehlídková mola (Veronika Kašáková)

Téma: dospívání v dětském domově

Na knize je znát, že se jedná o životní příběh sepsaný obyčejnou dívkou, která vyrůstala v dětském domově, ne profesionálem. Má však co nabídnout a působí o to více autenticky. Občas to bylo smutné, ale zažívala i hezká životní období. Je znát taková naivita, se kterou autorka z dětského domova odešla. Velmi si cením její upřímnosti, a i přes nedostatky doporučuji k přečtení. Obálka knihy není vůbec dobrá, nejsem si ani jistá, jestli je na ní opravdu ona, protože na jiných fotografiích působí sympaticky a úplně jinak.

Moje hodnocení: 3/5

 

Slepá mapa (Alena Mornštajnová)

Téma: česká historie od první světové války po komunismus z pohledu několika generací žen

Moje první kniha od této autorky a zároveň příjemné překvapení tohoto roku. Rychle jsem se začetla a měla přečteno na pár zátahů. Autorka umí pracovat s atmosférou a vykreslením postav a celé vyprávění mi připadalo, jako by se to opravdu stalo a příběh vyprávěla babička svým vnoučatům. Hodnocení snižuji za to, že knize chybělo určité vygradování příběhu, celá kniha byla na takové klidné vlně od začátku do konce. Rozhodně ale zakoupím další knihy od Aleny Mornštajnové, protože její styl mi velmi vyhovoval.

Moje hodnocení: 3/5

 

Young adult

Odpusťte mi, Váš Leonard (Matthew Quick)

Téma: střelba ve škole, sebevražda, deprese

Nebyla to nejhorší kniha pro puberťáky, docela čtivá, ale znova už bych ji nečetla. Nebylo to úplně ono a přišlo mi, že se autor trošku snaží poučovat.


Nejlepší knihy za tento rok:

Naučné:

Tvůj mozek ví víc, než si myslíš: Nejnovější vědecké poznatky o mozku (Niels Birbaumer)

Bez dneška by zítra nebylo včera (Yves Bossart)

Anarchokapitalismus (Urza)

 

Beletrie:

Emma Donoghue : Pokoj, Zázrak

Theo Addair: Muffin a čaj

Patrick Ness, Siobhan Dowd: Volání netvora

Ruth Ware: Všude kolem černý les

 

Sledujte mě také na Goodreads:

https://www.goodreads.com/user/show/19350879-jane-rain

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *