Přečteno za leden a únor 2019

Nejlepší kniha za leden a únor:

Šelma (The Naturalist #1) – Andrew Mayne

Témata: policejní vyšetřování, věda, bioinformatika, akce

Zábavná a napínavá detektivka. Přečtená na pár zátahů. Trochu mi vadila jedna věc – hlavní hrdina je skoro superman, který dostane x nakládaček, otřepe se a jede se dál, ačkoli je to vědec a informatik, ne zrovna sportovec. Docela to ubíralo na uvěřitelnosti. Čekala bych větší pud sebezáchovy. Také jeho postava není moc plastická, chybí výraznější příběh hlavní postavy, profesor je takový nemastný-neslaný. I tak se těším na další díl. Vědecká fakta jsem neověřovala, ale chvílemi jsem měla záblesk pochybnosti, jestli to je realistické. Tato kniha má úžasnou 3D + holografickou obálku. Určitě budu kupovat další díl.

 

Young adult

Podělaným navrch – Becky Albertalli

Témata: první láska, dvojčata, vzhled a váha
První půlka pro mě byla bohužel dost velká nuda, která snad nezaujme ani třináctileté puberťačky. Pak se to ale rozjelo a už se mi četlo moc hezky. Začalo být vidět, že autorka psát umí. Velmi hezky vykreslená první láska, ale pro mě kniha, na kterou do zítřka zapomenu. K českému překladu: hrdinové knihy nějakou záhadou při esemeskování vidí, že ten druhý píše. Také si esemeskují fotky. Překladatelka nejspíš zaměnila sms a chat.

 

Probuzení Simona Spiera – Becky Albertalli

Témata: LGBT, vztahy na střední škole, přátelství

Probuzení Simona Spiera je o kus lepší než autorčina další kniha Podělaným navrch. Opět byl ale pro mě stejný problém – první půlka mě prostě nebavila a musela jsem se do čtení nutit. Teprve pak se to pořádně rozjede a já knihu dočetla na dva večery celou. Je to romantické, roztomilé, hezky se čte, ale přeci jen mému srdci zůstává blíž česká alternativa ze světa LGBT Muffin a čaj.

 

 

 

Humor

Tajný deník Hendrika Groena – Hendrik Groen

Témata: stáří a život v domově důchodců, černý humor

Zápisky z domova důchodců plné černého humoru asi nebudou zrovna můj šálek čaje. Moc vtipné mi to nepřišlo, spíš dlouhé a nudné. Možná nejsem “cílovka”, nevím, ale rozhodně další díl pořizovat nebudu. Nedokážu říct, čím přesně to bylo, možná mi nesedl právě ten styl humoru, ale dojela jsem to do konce opravdu ze setrvačnosti.

 

 

Vstupte bez klepání – Zuzana Hubeňáková

Témata: tištěný blog, krátké fejetony, mateřství, feminismus

Bohužel tento blog měl asi blogem zůstat. Pár “fejetonů” mě bavilo, jinak jsem se nutila do čtení. Párkrát jsem se zasmála, ale mimo internetový svět mi to nějak nedávalo smysl.

 

 

„Non fiction“

První dojem (Judge This) – Chip Kidd

Témata: design, veřejný prostor, vizuální smog

Tato kniha je vydaný TED talk. V podstatě jsou to vytištěné „slajdy“ z přednášky, ale i díky tomu se čte velmi dobře. Velmi dobrý úvod do toho, co je to design a jak funguje. Stručná kniha vhodná pro každého a plná fotek.

 

 

Prolomení hradeb – Petr Hampl

Témata: islám, byrokracie,  změny ve společnosti

Toto je kniha, kterou bych sama od sebe asi nikdy nečetla, ale na doporučení jsem se do ní pustila. Petr Hampl bohužel silně míchá své pocity a názory s pokusy vyjadřovat se objektivně. Jako celek je kniha přínosná, jsou v ní některé zajímavé myšlenky, pro její čtení je ale třeba kritického myšlení a nepřijímání autorových názorů jako faktů. Doporučuji komentář na Goodreads od uživatele Knihorožec, který velmi dobře vystihl mé pocity z knihy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *